NL/ENG
on one page | previous | 1 2 3 4 ... 40 | next
iliv
iliv
iliv
iliv
iliv
iliv
iliv
iliv
iliv

iliv

16 December 2011

iliv, een kenniscentrum over het belang van thuis, is van start gegaan.


De doelstelling van iliv is concreet, duidelijk en van deze tijd: wat is het belang van een thuis hebben, en hoe kunnen we dit definiëren via breed onderzoek en kennis van experts? Wat vinden mensen noodzakelijk aan een thuis naast een huis met vier muren en een dak? En: wat is naast die definitie een manier om te benadrukken dat thuisgevoel (of het gebrek ervan) impact heeft op ons leven.iliv gebruikt naast klassieke theorieën over wonen ook nieuw onderzoek, via 2400 enquêtes, 4 rondetafelgesprekken, 60 huisbezoeken en een uitgebreide deskresearch.Sterk is dat iliv gebruik maakt van o.a. John Burnetts theorie dat heel wat onderzoek over wat wonen is gebaseerd op ‘de gegoede burger’. Gaat het bij een thuisgevoel wel over luxe als een soundsystem, of spelen buren en dus de sociale betekenis hier een belangrijkere rol bij? Of heeft iets als dubbele beglazing invloed op ons gevoel?
Wat thuis wil zeggen kan je ook tonen met foto’s. iliv zond gedurende enkele maanden een jonge fotografe op stap om ‘hun thuis’ te fotograferen, lukraak. In Vlaanderen en Wallonië, in dorpen en steden, in volks- en gegoede buurten,... een leuk beeld over het thuisgevoel van de Belg.


iliv deelt ons, hoewel het thuisgevoel voor iedereen heel specifiek en ‘eigen’ is, in zes thuistypes in, dit op basis van de overeenkomsten: hoe gaan we om met bezoekers, hoe richten we ons huis in,... de zes types kan je hier vinden, elk met een andere beleving van ‘hun’ thuis.

Wat meteen opvalt is dat 85% van de Belgen het belangrijk vindt dat andere mensen zich thuis voelen in hun huis. 58% nodigt geregeld vrienden uit (niet te veel als het kan, want slechts 13% ziet het zitten dit graag vaak gebeuren). Maar gastvrijheid is complex, dat merk je aan ‘onverwacht bezoek’, iets dat 41% niet ziet zitten.En dan passend op NOT TOO ARTY,  de inrichting. Waar haalt de Belg hier inspiratie voor? Op nummer 1 staat rondneuzen bij vrienden en familie. Iets dat ook ik geregeld doe. Tegenwoordig hoeven we daarvoor het huis niet meer uit: zeker in tijdens van verbouwingen delen we graag foto’s op facebook, of op onze blogs, en natuurlijk tonen we ook het eindresultaat. Vragen als ‘waar haal je dat, en wat kost het‘ zie ik vaak voorbijkomen. Frappant is dat de invloed van woonmagazines (slechts 8% zegt geregeld magazines rond wonen en inrichting te kopen) pas na van televisieprogramma’s (over wonen én verbouwen, ze zijn ook overal) komt. En dan zijn er nog de windowshoppers, het kijken en inspiratie opdoen in meubelwinkels haalt het ook van de media.


Mijn droomhuis: ook dit is voor ieder van ons anders, maar voor weinigen hangt daar een gigantische dressing of zwembad aan vast. Het gaat veeleer over energiebesparende zaken (dubbel glas, warmtepompen), natuurlijk ook omdat dat de kosten naar beneden haalt. Maar op kop staat de tuin. Maar liefst 58%, van alle leeftijden (net ietsje meer vrouwen dan mannen) kan zich geen huis inbeelden zonder een privaat stukje open lucht. Ook in de top 5 staat vreemd genoeg ‘de garage’, maar ook lichtinval. Dressing, zwembad, fitness,... geraakt maar zelden in iemands top 5. 

Ik kan me er in ieder geval helemaal in vinden: ben helemaal verknocht aan onze tuin en ons licht!


Een overzicht van alle onderzoeken kan je hier vinden.


Kortom: iliv is een (mooie eerste stap van een langer verhaal van) onderzoek, en het ook begrijpbaar communiceren, over het wonen in steden en dorpen en daarbij een specifiek thuisgevoel creëren, over wonen in “herstructureringswijken” en de uitdagingen daar, over een stukje thuisgevoel verliezen wanneer kinderen uit huis gaan wonen en de impact op de achtergebleven ouders. En voor mij ook: hoe kan een jonge ontwerper nadenken over zijn werk binnen de algemene kijk op thuisgvoel?


IKEA steunt iliv financieel, in haar onafhankelijk onderzoek. iliv is hier meteen heel open in, en zal IKEA op geen enkele manier promoten. De doelstelling van IKEA is hier wellicht, en dat zou het voor iedereen (ook andere woonwinkels) moeten zijn, het nog correcter begrijpen van de noodzaken van klanten wanneer men denkt aan thuis, hun thuis. Het niet voorhouden van 'regels' om aan 'de perfecte thuis' te voldoen is een leuke denkpiste. Met toekomst.

Foto's: iliv en NOT TOO ARTY
Bron: iliv.be

iliv

on one page | previous | 1 2 3 4 ... 40 | next